Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнася в близкия ми и не толкова близък приятелски кръг, съм залята от много радост и овации. Идеята за две бебета в корема на една жена е страхотно умиляваща и затрогваща. Но наред с фанфарите и щастието, които ме заобикалят, все по-често чувам и реплики от типа: “Ау, много ще ти е трудно” или “Няма да ти е лесно, да знаеш”. Към този конкретен момент не е точно това, което искам да чуя.

Истината обаче е, че отглеждането на близнаци е трудно. Добре е да бъдеш подготвена с някои трикове, които да улеснят ежедневието ти, докато бебетата са все още малки, не сте развили полезна рутина и свиквате един с друг. Ето и 10 от моите съвета, които ми помагат всекидневно:

Не е нужно от всичко да купуваш по 2 броя

Когато подготвяш дрешките за новородените си бебета, не се стреми задължително към купуване на еднакви дрешки по 2 бр. Ако пък очакваш момче и момиче не е необходимо да взимаш само комплекти в синьо и розово.

Приготви дрешки в неутрални цветове – такива, които подхождат и на двата пола. Когато бързаш да ги обличаш, ще ти е много трудно да сортираш на кого да сложиш розовата блузка или сините ританки. Нашите бебета са момче и момиче и често се случва така, че момченцето е облечено в лилаво, докато девойката е наконтена в класическо синьо. Тъй като малките бебета се изнервят лесно и не ти дават време да избираш най-подходящия според теб тоалет, грабваш първата дрешка, попаднала под носа ти, само и само плачът да спре.

Първите месеци се нуждаеш най-вече от удобно, голямо чекмедже в близост до мястото за повиване, от което скоростно да извадиш дрехи.

Разбира се, всяка майка иска да има нещо “по-така”, за да си облече красиво децата. Така че подготви в един ъгъл на шкафа тоалети за поводи, среща с роднини и представяне пред приятели. За ежедневния им стайлинг обаче заложи на бързината и удобството.

близначки
Кредит: Freepik

Снабди се с лесни за обличане дрешки

Когато на повивалника пред теб имаш едно ревящо бебе, а в леглото до теб още едно, последното нещо, от което имаш нужда, са засукани дрешки с множество копченца, връзки и потайности.

Малките бебета изобщо не обичат да бъдат обличани, разсъбличани и подмятани в устрема ти да ги наконтиш. А когато са две, яростта им е още по-заплашителна. Така че, за да запазиш себе си в сравнително приятно благоразположение на духа, избирай дрешки с по-малко копчета и се снабди с повече гащеризони с ципове.

Първите 4 месеца бебетата могат да спят в едно легло

Първите дни и седмици бебетата спят много време и прекарват по-голяма част от времето си в леглото. Също така все още не се въртят. Две новородени бебета съвсем спокойно могат да прекарат няколко месеца в едно креватче, без изобщо да си пречат или да се ритат. А за теб това е страхотно улеснение.

Разплаква се някой нощем, а ти просто протягаш ръка, вземаш едното, а после и другото бебе. Не кръстосваш цялата стая в мрака и всички деца са ти на една ръка разстояние. А и да си призная, няма нищо по-сладко от легълце с две бебета вътре. Едно пълно ти става на душата.

Не оправяш две детски креватчета, не переш две чаршафчета, не се чудиш на кого да се усмихнеш първо сутрин.

Всяка дейност и усилие, които можеш да си спестиш първите 3-4 месеца, са спечелено за теб скъпоценно време и нерви.

Не е необходимо ежедневно къпане

Къпането е трудоемък и изнервящ процес, както за малките бебета, така и за стресираните родители.

Всъщност няма нужда бебетата да се къпят всяка вечер. Това за мен е откритие, равно по сила на стъпването на човек на луната.

Повечето западни школи отричат ежедневното къпане, като посочват, че такова дори може да навреди и да изсуши допълнително нежната бебешка кожа. Ежедневното къпане е практика на нашите родители и баби, която ние сме наследили и мислим, че трябва да следваме. Оказва се, че това съвсем не е така.

Разбира се, може да къпеш близнаците си всеки ден, ако искаш и ако с партньора ти имате сила за тази нелека дейност. Но не е необходимо. Това, което е важно, е бебетата да получават добра ежедневна хигиена и да се мият с вода при смяна на пелените.

Когато процедурата по къпане, мазане с овлажняващ крем, обличане и успокояване на две крещящи бебета, напомнящи малки октоподчета, се сведе до три пъти седмично, това значително облекчава режима по отглеждането им.

близнаци
Кредит: Unsplash

Синхронизирай режима на бебетата

За да не прекараш деня смазана от изтощение, защото някое от бебетата трябва да яде, докато другото спи и после обратно, има основно правило, което трябва да се следва при отглеждане на близнаци: синхронизирай режима им.

Това означава, че ако бебе А се събуди, за да яде, задължително будиш и бебе Б. В случай, че кърмиш, можеш да го правиш тандемно или с малко изчакване. Когато бебетата са на адаптирано мляко, има различни варианти, в които може да се специализраш, за да се случи едновременно процесът. Пробвала съм ги. Работят!

Вариант 1: Поставяш бебетата на повдигната възглавница или възглавница за кърмене един до друг.  Въоръжаваш се с по една бутилка мляко във всяка ръка и ги храниш приседнала или надвесена над тях.

Вариант 2: Храниш бебе А с бутилка, а бебе Б поставяш в шезлонг или столче за кола и подпираш бутилката му с навито одеяло или някоя обемиста мека играчка. На мен вярна отмяна ми е един зелен бухал.

Инвестирай в добра количка

Това е един от най-съществените моменти в отглеждането на близнаци. Когато имаш едно бебе, е хубаво количката ти да е компактна, удобна и лека. Но може и да не е. При двойната количка всичко изброено е задължително. Плюс, че трябва да е тясна, за да може да минава през всякакви врати и асансьори.

Тук може да видиш как да избереш добра количка за близнаци.

Личен мой фаворит е количката Mountain Buggy Duet. Това е лек танк, с който прекосяваш всякакви равни и неравни терени, минаваш през тесни врати и покрай неправилно паркирали коли на тротоара, без да се затрудниш.

mountain buggy duet
Кредит: Mountain Buggy

Друга основна препоръка при избора на количка: вземи си количка с непомпащи се гуми. Mountain Buggy Duet вече имат и такава опция.

Пукането на гума е едно от най-неприятните изживявания, които може да имаш, докато ведро разхождаш децата си в парка. Случвало ми се е неколкократно и изобщо не е приятно.

Гумата на количката ни се пука. Звъня на бащата. Не е много доволен. На работа е, а трябва скоростно да изхвърчи и да се телепортира при нас. Пристига. Намира ме, злощастно закотвена на средата на парка с двете ни недоволни от стоенето на едно място отрочета. Сваля гумата и я понася към сервиза. Връща се минимум 40 минути по-късно. През това време аз съм си на същото място с количка, подпряна на един камък и изпълнявам песни, танци и пируети за разсейване на изнервените бебета.

Впоследствие намираме по-лесно решение при изненадващо пукане на гума. Държим помпа в багажника на количката, която стои там винаги. Когато спукам гума, вадя помпата и я напомпвам. И така, ако се наложи поне още 2 пъти, докато успеем да се приберем вкъщи.

Говори с родители на други близнаци

Не осъзнавам колко е важно това, докато няколко сутрини не се събуждам в панически ужас, че не се справям и не знам с кого да споделя.

Истината е, че никой, който не е минал по пътя на отглеждане на близнаци, не може да те посъветва или разбере напълно. Отглеждането на малко бебе е сложна работа. Отглеждането на две малки бебета вдига с още едно ниво сложността на задачата. Отглеждането на три бебета вероятно се извършва от свръхчовеци.

Необходима ти е информация и подкрепа “от първа ръка”. Във Фейсбук има няколко групи за родители на близнаци. Получаваш невероятна подкрепа и съвети, дори и след глупав, според теб, въпрос. Използвай също и търсачката. Така ще откриеш и отговори на други притеснения, с които се сблъскваш. Тук отсъства класическият “хейт”, така широко застъпен в почти всички мини Фейсбук общества.

близнаци с родителите си
Кредит: Freepik

Категорично мога да кажа, че присъединяването ми към близнашките групи е една от най-полезните ми стъпки по време на майчинството. Всичко, което те притеснява, хората там вече са го изживели и са оцелели – първите дни на бебетата у дома, неразположенията, емоционалното и физическо изтощение на родителите, създаването на режим и още, и още.

Подробните напътствия от близнашките родители за справяне с различни ситуации, както и толкова топлите: ”Ще се справите!” и “Ще мине”, са разковничето на твоето самочувствие и надежда за бъдещето.

Групите във Фейсбук, към които те съветвам да се присъединиш, ако очакваш близнаци или си настояща близнашка майка, са: “Родители на близнаци и тризнаци” и “Близнаци – Бременност и отглеждане”.

Поискай помощ

Никога не отказвай помощ, ако някой ти предлага. Но още по-добре е сама да искаш такава. Съзнавам, че това понякога е трудно.

Но истината е, че няма нужда да си майка-героиня и да доказваш пред себе си и пред света, че можеш да се справиш с всичко сама. Със сигурност можеш. Но, когато ти си успяла да си починеш, дори и само за няколко часа, това, което може да дадеш на децата си като отношение и спокойствие, е прекрасно. Ако цял ден си се справяла сама с всичко и всички, е по-вероятно самата ти да си изнервена и изтощена до краен предел и да не успееш да се насладиш на моментите с децата и партньора си.

Главният помагач в повечето случаи ще е мъжът до теб, на когото можеш да делегираш къпане, хранене с мляко, приспиване на поне едно бебе. Да не забравяме и домакинските задължения, за които пък изобщо няма да ти остава енергия.

Майка, приятелка или свекърва вероятно също ще откликнат, ако ги помолиш да напазаруват или да останат за малко с бебетата, докато ти поспиш, отидеш на козметик или просто зяпаш безцелно в тавана или телефона си, необезпокоявана и в тишина.

Намирането на детегледачка, ако семейният бюджет позволява, е нещо, което препоръчвам с две ръце. Ако нямаш възможност да наемеш подходящата Мери Попинз за целодневна грижа, може да ангажираш някоя приятна дама, която да идва два или три пъти седмично за по 4 часа. Това са няколко скъпоценни часа на седмица само и единствено за теб.

Помощта при отглеждането на малки бебета е безценна и много полезна за хармонията в дома. И ти, и децата, и партньорът ти, ще сте по-щастливи, гарантирам.

Поръчвай пелени и други консумативи онлайн

Количеството пелени и мокри кърпи, необходимо за две бебета за един месец, спокойно запълва цяла пазарска количка, а и трябва да се пренася от един своеобразен Херкулес. Като добавим и останалия пазар, необходим за домакинството, това си е огромно количество труд.

Спокойно може да поръчваш големи количества пелени и мокри кърпи онлайн, като по този начин значително ще улесниш себе си и партньора си. Важен е и фактът, че онлайн пазаруването често върви ръка за ръка с промоционални оферти.

майка на лаптоп
Кредит: Pexels

Прекарвайте повече време навън

През лятото, когато не е прекалено горещо, а както и през по-топли пролет и есен, може да прекарваш почти цял ден навън с бебетата. На тях ще им хареса и ще си спестиш цял ден на мрънкане вкъщи.

Моят арсенал за дългите дни навън включва термос, адаптирано мляко, разпределено на дози за 2 хранения на всяко бебе, общо 4 бутилки, достатъчно пелени, мокри кърпи, постелка за повиване. Ако кърмиш, половината от гореизброения арсенал отпада.

Така подготвена, мога да прекарам няколко часа навън с бебетата. Храня ги в количката или ги редувам едно след друго у мен. Сменям пелени на пейките и изобщо, изнасяме се сред природата за няколко часа. Ако съм късметлийка, дори мога и да почета малко книга на някой пейка по време на тяхната дрямка.

За да бъде възможно това няколкочасово начинание, е добре да си в парк, където има що-годе прилична тоалетна за теб или да си в близост до заведение. Никой няма да ти откаже да погледа за малко бебетата, докато използваш двете нули.

Отглеждането на новородени близнаци е предизикателно и трудно начинание. Работата е двойна. Но пък наградата си заслужава. Два пъти повече първи детски усмивки, два пъти повече бебешки крачета за целуване, два чифта очи, които те гледат влюбено, два пъти по-голямо богатство.

Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии от които може бе се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии

За или против масажа по време на бременност?

През първите пет месеца от бременността ми така и не стигнах до масажното студио. Сблъсках се с широко разпространеното мнение, че през...

Оглупяваме ли по време на бременността?

Бременността е моята малка черна дупка, в която потъват знайни и незнайни планове, представи и очаквания. На физическо ниво ме изненадва с...

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно и здравословно с Мария Нориега

Дължа огромни благодарности на Мария Нориега. С нейната книга „Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно и здравословно!” открих не просто метода,...

Какви са правата ми по време на майчинство?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко...

Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнася в близкия ми и не толкова близък приятелски...