Да родиш по време на пандемия: Ива, която ще даде кураж на всички бъдещи майки

Световната здравна криза може и да спря много неща, да затвори училища и да промени плановете на мнозина, но ако попитате която и да е било бременна жена, тя ще ви каже, че за нея нещата не са особено различни.

Да, новите правила и мерки, по които протича раждането, може да бъдат леко стресиращи – дезинфекция, проверка на персонала, тестове, маски… Но те носят спокойствието, че сте в добри ръце, че сигурността на вас и бебето ви е гарантирана. Помнете – всичко е за ваше добро, прави се с идеята вие да бъдете здрави и защитени! Защото едно нещо е сигурно – случващото се ни накара да осъзнаем с още по-голяма сила колко е важно семейството, как в центъра на света ни е само и единствено любовта към близките хора и само това наистина има значение.

новородено бебе
Кредит: Freepik

Историята, с която ще ви запозная в рубриката ни “Истински истории” е точно такава. Нейната цел е освен да разкаже за най-радостния, щастлив и съкровен момент в живота на едно младо семейство, да подготви всички бъдещи майки, да им вдъхне кураж и вяра, че всичко ще бъде наред!

Познавам Ива от над десет години. Това е едно студентско приятелство, което успя да се запази във времето дори и след като всяка една от нас завърши Факултета по журналистика и пое по своя път. Малкият Ники, който се появи буквално преди малко повече от месец, беше изключително чакано дете, а подготовките за него, стаята, дрешките му, започнаха още преди Ива дори да забременее. Знаете, има такива жени, които сякаш им отива да са майки, все едно си го носят в себе си, нещата им се получават по-лесно от на други.

Ива работи като фармацевт и винаги е била изключително спокойна и уравновесена. Бременността й премина сравнително леко и с наближаване на раждането логично дойдоха въпросите – как ще се случи то, къде, какви ще са условията и мерките в болничните отделения заради пандемията от Ковид-19, която вече беше набрала сила у нас.

Здравей, Ива! Намирам те вкъщи, докато почти двумесечния Ники кротко спи в другата стая. Иска ми се да те върна именно назад към раждането му. Ще ни разкажеш ли как протече то, кое беше различното да родиш по време на пандемия?

Здравей, Гери! Целият стрес, в следствие на корона вируса, нямаше как да не се отрази и на раждането. Главното, за което всички бъдещи майки трябва да се подготвят психически, е, че любимите ви хора няма да са с вас физически. Още от момента на постъпване в болницата, сте на практика сами, като комуникирате единствено със сестрите и лекарите. И да, докато си там това ти се струва направо нечестно – все пак си се готвил да споделиш този щастлив миг със семейството си месеци наред. Но в един момент аз се почувствах и много спокойна. Защото мерките в болниците в момента са толкова затегнати, всеки е с маска, проверява се температура и тн., тече дезинфекция по няколко пъти на ден, че знаеш, че ти и бебето ти сте защитени, рискът от всякакви вируси и бактерии е далеч по-малък.

Ти и бащата чувате почти едновременно проплакването на малкия за първи път. Интересното е, че сте в различни стаи?

Да, това е един колкото странен, толкова и забавен момент. Въпреки че бях супер изтощена след раждането, което продължи близо 14 часа, в момента, в който чух плача на малкия забравих всичко, беше толкова прекрасен звук, чисто щастие! Всъщност, въпреки че не му беше позволено да присъства на самото раждане, и мъжът ми го чу – през няколко врати, в съседното отделение. И сега, след като вече всичко е наред и сме си вкъщи, връщайки се назад към този момент, той се кълне, че е бил сигурен, че това е неговото бебе. Днес се смеем на тази му убеденост”, коментира с нотка носталгия Ива.

Младата майка прекарва 6 дни в болницата в изолация след операцията. За тях споделя, че са доста трудни, защото единствената връзка на родилката със света в този момент, е чрез докторите и сестрите.

майка с новородено
Кредит: Pexels

Кое ти беше най-тежко след раждането?

За всяка майка дните след раждането са особено емоционални. Иска ти се да споделиш тази радост с любимия човек, това, разбира се, е нормално. Аз гледах на тези дни просто като нещо, което трябва да направя, за мое добро и това на бебето. В крайна сметка, бяхме стигнали до тук, бяхме преминали през това доста необичайно раждане и бях длъжна и заради двама ни да бъда силна до край.

Оказа се, че дните минават бързо, а и ако трябва да съм честна, фактът, че не трябваше да се преобличам, глася и подготвям за посещенията на роднините в болницата, беше доста голямо облекчение. Можех да си стоя по пижама, да си говоря със сестрите, а ако много ми залипсва някой – да му звънна и да направим видео-разговор”, споделя Ива.

Изписването е без свиждане и без традиционното посрещане от роднини и приятели – най-важно е да се запази здравето на майката и бебето. Но щом се прибират вкъщи ги чака изненада – таткото е командирован “хоум офис” и може да работи и помага повече в грижите за новороденото.

Какво би казала на всички жени, на които им предстои скоро да родят?

Искам да им кажа, главното е, бъдете спокойни, недейте да се напрягате излишно – всичко ще е наред. Лекарите си знаят работата! Да, има неприятни неща, но крайният резултат – това щастие, което ще ви се случи – то е несравнимо и си заслужава! И именно заради малкото човече трябва да сте силни.

Гергана Златкова
Аз съм журналист по образование, пътешественик, блогър и кулинарен ентусиаст по призвание! Покрай приятелките ми с малки деца се запалих по темата за бременността в желанието си да съм им полезна и от помощ, а всичко научено ще се радвам да споделя и с вас!

Полезни статии от които може бе се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии

За или против масажа по време на бременност?

През първите пет месеца от бременността ми така и не стигнах до масажното студио. Сблъсках се с широко разпространеното мнение, че през...

Оглупяваме ли по време на бременността?

Бременността е моята малка черна дупка, в която потъват знайни и незнайни планове, представи и очаквания. На физическо ниво ме изненадва с...

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно и здравословно с Мария Нориега

Дължа огромни благодарности на Мария Нориега. С нейната книга „Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно и здравословно!” открих не просто метода,...

Какви са правата ми по време на майчинство?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко...

Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнася в близкия ми и не толкова близък приятелски...