Как да научим детето си да помага вкъщи през първите 7 години?

Децата да помагат вкъщи? Да, това е мисия възможна!

Домакинските задължения възпитават отговорност у малчуганите и ги учат да уважават ежедневната работа у дома. Когато детето помага вкъщи, то се чувства много по-сигурно в себе си. Придобива увереност, че може да се справя успешно с поставените задачи. Кой родител не би искал това за детето си? Предизвикателствата идват, когато трябва да измислим как точно да включим детето към домашните задължения, без да го натоварваме прекалено и без да прекършваме ентусиазма му.

Ето няколко практични съвета:

Бъди търпелива

Първо искам да те подготвя, че изграждането на подобен навик е дълъг процес. Нужно е време и търпение. Колко често ти се е случвало да почистваш след детето си, просто защото ще стане по-бързо, отколкото, ако го помолиш да го направи само? Ако искаш децата ти да помагат вкъщи, трябва да ги оставиш да бъдат отговорни за това. Да, понякога може и да не се справят, но това не означава, че ти трябва да правиш всичко вместо тях.

Започни отрано

Едно от нещата, което родителите често забравят, е, че децата обичат да са полезни. От нас обаче зависи да възпитаме и поддържаме този интерес. Не подценявай децата! Ако започнеш да им показваш как се случват нещата вкъщи още от 12-18-месечна възраст, да има възлагаш малки задачи на 4-5 години, ще се учудиш колко отговорни ще са на 6-7 години.

детето помага в готвенето
Кредит: Pexels

Възпитавай чрез личен пример

Нали знаеш, че децата се учат най-бързо и лесно от нещата, които виждат, а не от тези, които чуват? Ако искаш да помагат вкъщи, ще трябва да им покажеш какво точно трябва да изпълнят. Първият съвет, който ти дадох – да бъдеш търпелива, важи с пълна сила и тук. Може да се наложи да показваш по няколко пъти едно и също нещо преди детето ти да се справи само с него.

В началото ще му отнема много време. Окуражавай го да не се отказва. Така ще изградиш постоянство в характера му и то ще разбере, че за да постигне нещо, трябва да положи усилия.

Поддържай мотивацията

Детският ентусиазъм се разпалва също толкова бързо, колкото и угасва. Когато прави нещо за първи път, детето е въодушевено, но това чувство може да изчезне за един миг, ако ти не поддържаш мотивацията. Нека си признаем, това важи не само за децата.

Превърни домашните задължения в игра или състезание между членовете на семейството. Понякога е допустимо да даваш награди. Те могат да бъдат различни в зависимост от вашата семейна философия. Наградите поддържат мотивацията, но бъди внимателна с тях. В никакъв случай не внушавай на детето, че то трябва да заслужи твоето внимание, грижа и любов. Наградата трябва да е свързана само с поставената задача, но не и с твоето отношение към детето.

дете помага в готвенето
Кредит: Pexels

За да съм ти максимално полезна, съм ти подготвила няколко конкретни идеи за това как децата да помагат вкъщи според възрастта си.

18-24 месеца

На тази възраст децата са още твърде малки за домакинска работа, но това е времето, в което можеш да ги запознаеш с реда вкъщи. Покажи им от първа ръка как работят нещата в дома. Дай им възможност да участват в някои по-леки дейности:

* Покажи им как да приберат играчките си;

* Помогни им да избършат с кърпа капки вода от масата;

* Хвърлете заедно мръсните пелени в коша;

* Подредете заедно чистите (нечупливи) чаши;

* Покажи им как се поставя прането в пералнята;

* Помогни им да разбъркат съставките, докато готвиш.

2-3 години

В тази възраст децата активно опознават света и обичат да помагат. В началото може да ти се струва, че от тяхната помощ в дома настъпва още по-голям хаос, но не се тревожи. Опитай се да видиш по-голямата картина – че те се учат да поемат отговорност. Показвай на децата си как се вършат домашните задължения, учи ги и ги насърчавай. Приемай грешките им с усмивка, защото те са просто едно стъпало от тяхното развитие. Ето как 2-3-годишните могат да ти помагат и да се учат на ред и отговорност:

* Прибират книгите и играчките си;

* Мият си сами зъбите и ръцете;

* Поливат цветята;

* Хранят домашния любимец, ако имате такъв;

* Почистват с четка или метличка;

* Прибират чисти (нечупливи) съдове в шкафа (с твоя помощ).

4-5 години

Твоето мъниче става все по-независимо, затова е добре да извършва част от ежедневната си рутина само. Насърчи го да си облече пижамата преди лягане, да си мие зъбите и лицето сутрин и вечер, да се храни само и т.н.. Ето с какво друго може да ти помага твоето дете вкъщи:

* Нареждане на масата за хранене;

* Прибиране на хранителните стоки в хладилника;

* Приготвяне на раницата за детска градина;

* Оправяне на леглото;

* Сгъване на чисти кърпи;

* Сортиране на чорапи.

6-7 години

Ако детето ти се е научило да прави повечето изброени до тук неща, на 6-7 години то вече ще бъде много по-сръчно и отговорно. Би се справяло по-лесно с новия етап от живота си – училището. Не забравяй да окуражаваш децата си, за да знаят, че са полезни и се справят добре. Това би ги мотивирало да продължат да изпълняват задълженията си вкъщи. Ето как могат да ти помогнат с домакинската работа 7-годишните:

* Да заредят съдомиялната машина, без ножове и други остри предмети;

* Да ти помогнат с приготвянето на вечерята;

* Да приберат чистото пране;

* Да сложат чисти торбички в кошчето за боклук;

* Да изметат пода на кухнята;

* Да ти помогнат да измиете колата;

* Да помогнат в плевенето на градината.

дете помага
Кредит: Pexels

Не забравяй, че домакинската работа може да бъде и забавна! Наслади се на времето, прекарано с детето си и ще се учудиш колко бързо ще порасне то!

Боряна Кръстева
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов!

Полезни статии от които може бе се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии

За или против масажа по време на бременност?

През първите пет месеца от бременността ми така и не стигнах до масажното студио. Сблъсках се с широко разпространеното мнение, че през...

Оглупяваме ли по време на бременността?

Бременността е моята малка черна дупка, в която потъват знайни и незнайни планове, представи и очаквания. На физическо ниво ме изненадва с...

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно и здравословно с Мария Нориега

Дължа огромни благодарности на Мария Нориега. С нейната книга „Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно и здравословно!” открих не просто метода,...

Какви са правата ми по време на майчинство?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко...

Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнася в близкия ми и не толкова близък приятелски...