Какви са правата ми по време на майчинство?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко с детето е наред. След първоначалната еуфория от бременността в главата ти започват да се блъскат хиляди въпроси. Кога трябва да кажа на шефа, че съм бременна? Кога мога да изляза в майчинство? Какви са правата ми през този период? Спокойно, всичко ще бъде наред! Отговорите на тези въпроси ще откриеш в следващите редове!

Кога да кажа на шефа, че съм бременна?

Може би това е един от първите въпроси, които си задаваш, особено ако си бременна за първи път. Много жени се страхуват да не загубят работата си или позицията, която заемат. Бързам да те успокоя, че след като уведомиш работодателя си за бременността, твоите права са защитени в много голяма степен.

Как да го уведомиш? С медицинско удостоверение, доказващо бременността ти, издадено от лекар.

Кога да го направиш? Няма точно определен момент, в който си длъжна да го направиш. Ако си в добри отношения с ръководството и знаеш, че това няма да се отрази на отношението им към теб, можеш да кажеш по-рано. Ако ще имаш нужда от посещение на медицински прегледи по време на работа или не се чувстваш добре, те съветвам да съобщиш в първите месеци.

Ако бременността бъде прекъсната поради аборт или преждевременна загуба на детето, си длъжна да уведомиш работодателя си в 7-дневен срок.

бременна жена на работа
Кредит: Freepik

Могат ли да ме уволнят, докато съм бременна или по време майчинство?

Бременните, жените в напреднал етап на лечение ин-витро и майките с деца до 3-годишна възраст не могат да бъдат уволнени от работа, съгласно Кодекса на труда. Все пак съществуват някои крайни случаи, в които е възможно уволнение с предизвестие, ето кои са те:

 • при пълна ликвидация на предприятието
 • ако откажеш да отидеш в друго населено място или местност, в която предприятието или неговото поделение се мести
 • в случай на възстановяване на работа на незаконно уволнен служител, чието работно място заемаш
 • ако имаш обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор

Можеш да бъдеш уволнена без предизвестие само ако бъдеш задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение, което има разрешение от инспекцията по труда!

Ако обаче работодателят иска да те уволни по някое от следните основания:

 • закриване на част от предприятието
 • съкращаване на щата
 • намаляване обема на работата
 • липса на качества за ефективно изпълнение на работата
 • промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако не отговаряш на тях
 • при дисциплинарно уволнение

Тогава се ползваш от предварителната закрила от закона. Това означава, че уволнението може да се състои само след предварителното, писмено разрешение на местната инспекцията по труда, което се случва изключително рядко!

Права на работното място по време на бременност и майчинство

Важно е да знаеш правата си в този деликатен период. Освен че е почти невъзможно работодателят да те уволни докато си бременна, в напреднал етап на лечение ин-витро или в майчинство, ти имаш много други права, свързани с условията на труд. Ето кои са те:

 • Работодателят е длъжен да те освободи от работа за медицински прегледи, които е необходимо да се извършат през работно време. Освен това е длъжен да ти изплати възнаграждение равно на това, което получаваш по време на редовния си годишен отпуск
 • Работодателят не може да ти възлага работа, която излага теб или твоето бебе на риск или застрашава здравето ви
 • По време на бременност е забранен нощният и извънреден труд, освен ако не дадеш писменото си съгласие за това
 • Можеш да откажеш изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на теб или твоето дете, без да ти бъдат налагани никакви санкции
 • Не могат да те задължат да отидеш в командировка, освен ако писмено не се съгласиш с това
бременна жена работи
Кредит: Freepik

Отпуск по време на бременност и майчинство

В закона е записано, че майката се ползва от особената закрила на държавата, която ѝ осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.

Според закона в България имаш право на 410 календарни дни платен отпуск за всяко дете. Като 45 от тези дни задължително трябва да се използват преди раждането. Ако имаш сключен брак с бащата на детето, той също има право на 15 дни платен отпуск при раждане на дете, които се броят от датата на изписване на бебето от лечебното заведение. Ако сте решили, че бащата ще се грижи за детето, след навършването му на 6-месечна възраст, той може да ползва остатъка от твоя платен отпуск.

В случай, че бащата е неизвестен, остатъкът от отпуска може да се ползва от един от твоите родители. Ако бащата е починал, отпускът може да се оползотвори и от неговите родители.

Отпуск за кърмене и хранене на малко дете

Да, имаш право и на такъв отпуск, но повечето жени не го знаят. Ако сама кърмиш детето си, имаш право на 1 час, два пъти дневно, платен отпуск за кърмене до навършването на 8-месечна възраст на бебето. С твое съгласие, можеш да вземеш тези 2 часа наведнъж. Ако работиш при намален работен ден ( 7 или по-малко часа), ти се полага отпуск от 1 час дневно.

Как се прекратява отпускът?

Отпускът по майчинство се прекратява след като изпратиш писмено заявление до работодателя си. Той може да бъде прекратен и в някой от следните случаи:

 • ако са ти отнети или ограничени родителските права
 • ако детето бъде дадено за осиновяване
 • ако детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка – ясла или друго детско заведение
 • ако детето бъде постоянно настанено в семейство на роднини или близки, или за отглеждане в приемно семейство
 • при смърт на детето

Твое задължение е, ако някое от тези обстоятелства настъпи, да уведомиш работодателя си.

Това са основните ти права и задължения по време на бременност и майчинство. В следващите статии ще ти разкажа за различните видове болнични и отпуски, които можеш да използваш, какво обезщетение можеш да получиш и в какви срокове се изплаща, както и какви са правата ти при връщане на работа. Бъди информирана и следи дали правата ти се спазват!

Боряна Кръстева
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов!

Полезни статии от които може бе се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии

За или против масажа по време на бременност?

През първите пет месеца от бременността ми така и не стигнах до масажното студио. Сблъсках се с широко разпространеното мнение, че през...

Оглупяваме ли по време на бременността?

Бременността е моята малка черна дупка, в която потъват знайни и незнайни планове, представи и очаквания. На физическо ниво ме изненадва с...

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно и здравословно с Мария Нориега

Дължа огромни благодарности на Мария Нориега. С нейната книга „Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно и здравословно!” открих не просто метода,...

Какви са правата ми по време на майчинство?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко...

Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнася в близкия ми и не толкова близък приятелски...