5 лесни екопътеки, които да изминем с децата си

Често ли се чудиш къде да отидете на еднодневна разходка със семейството? Знам, че изборът става още по-труден, когато сме с малки деца или дори с новородено. Нужно е да се съобразим с много фактори – колко е далеч дестинацията, достъпна ли е с количка, какво е разстоянието, което трябва да извървим?

Ще се опитам да те улесня в избора като ти предложа пет лесни екопътеки, подходящи за родители с малки деца, дори и с бебета.

Виж кои са те! 

1. Kостенски водопад + Екопътека „Скаловитски водопад”

Табелата на Костенски водопад

Костенският водопад е един от най-леснодостъпните водопади в страната. Той се намира на 80 км от София и на 90 км от Пловдив. За да стигнете до него, трябва да подминете село Костенец в посока Вили Костенец. По пътя има табели за водопада. Накрая ще стигнете до голям паркинг с няколко заведения, където може да паркирате. В края му ще видите дървена табела с част от Вазовото стихотворение „Костенският водопад“. 

Пътят до водопада е като разходка в парк и ще ви отнеме не повече от 2-3 минути. Можете да дойдете и с количка, ако все още не сте си взели раница или слинг за бебето. Костенският водопад е висок 10 м и е наистина много красив.

Костенски водопад
Костенски водопад

Ако имате сили или пък сте с по-големи деца, можете да продължите и по екопътека „Скаловитски водопад“, която започва от табелата за Костенския водопад. Пътеката не е подходяща за колички.

Първата част от маршрута е по 4-километров тесен асфалтов път до хижа „Гургулица”. Въпреки че пътят е с доста дупки, можете да го изминете и с автомобил. Хижата има ресторант, както и градина с люлки и пързалки. От там до водопад Скаловитец можете да стигнете за около 40 минути спокойна разходка. Пътят е основно по надолнище, което обаче ще трябва да изкачвате на връщане.

Съветвам те да си вземете вода и храна за из път.

2. Екопътека „Под пръските на водопада“, Тетевен

Водопад Скока тетевен
Водопад Скока

Ако и ти като мен обичаш водопади, предлагам ти още един лесен маршрут.

Това е екопътека „Под пръските на водопада“ и водопад Скока. За да стигнете до него, трябва да минете през един от кварталите на Тетевен – „Козница“. Дължината на цялата екопътека е около 4 км. От тях 3,4 км са асфалтов път, който можете да изминете и с автомобила. Пътеката е доста добре маркирана. Ако имате нужда от вода, по пътя има две изградени чешми.

Последните 600 м са същинската екопътека. Тях вече трябва да изминете пеша като не те съветвам да взимате количката със себе си, тъй като на места пътеката се стеснява и има неравности. Преминава се и по няколко мостчета.

След 15 минути спокойна разходка, ще стигнете до самия водопад Скока. Той е с височина 30 м, а водите му се спускат като драперии по скалата. Ще ти дам и малък жокер, че в дясно от Скока има друг, по-висок водопад – Пръскалото. Той обаче не е пълноводен през цялата година. Дано да имате късмет да го видите.

3. Извор „Живата вода”, с. Боснек

Извор Живата вода”

Ако търсиш място за разходка или пикник сред природата, близо до София, ти предлагам село Боснек и любопитния извор „Живата вода“. Селото се намира само на 40 км от столицата и е известно като „белия дроб на Перник“. На входа му ще ви посрещне не кой да е, а 600-годишен дъб! Следвайте табелите за „Живата вода“, които ще ви изведат от селото. Щом последните къщи останат зад гърба ви и видите голяма поляна, на която често пасат коне, значи е време да оставите автомобила.

Цялата пътека до извора се изминава за час-час и половина спокойна разходка. Ако искате да дойдете с количка, трябва скоро да не е валяло. При сухо време бихте имали по-голям успех с този маршрут. Още в самото начало на пътеката има пейки и маси, където можете да си направите пикник. 

А сега да ти разкажа малко и за самия извор. Представлява чешма с глава на змей, от която през различи интервали от време потича вода. Според легендата, ако грешен човек застане пред извора, водата спира, а ако е праведен – потича с голяма сила.

До извора има заслон, а малко над него – скрита в скалите, се спотайва пещера. Ако децата ти спокойно могат да ходят сами, лекият маршрут много ще им хареса.

4. Мегалитът край село Бузовград

Мегалитът край Бузовград

Бузовград се намира само на 5 км от Казанлък. В покрайнините му се извисява необикновеният мегалит „Вратата на Богинята Майка“. Създаденото от траките съоръжение и до днес разпалва въображението с необикновената си форма. В деня на лятното слънцестоене, по залез, светлинен лъч минава точно през отвора между скалите. Това дава основание на изследователите да смятат, че мегалитът е някакъв вид древен календар. От него се разкрива великолепна гледка към Долината на тракийските царе, където някога се е простирала Одриската държава. Мястото е впечатляващо през всеки сезон!

Вече сигурно се питаш как да стигнете до него? Табелите за мегалита започват от центъра на Бузовград. Пътеката минава през гора и е с лек наклон. Има изградени пейки за почивка. Маршрутът не е подходящ за колички, но ако сте с малки деца, те без проблем ще го извървят. Преходът е около 30 минути в едната посока.

5. Екопътека „Бели Искър“

екопътека
Гледка от екопътеката „Бели Искър“

Следващото ми предложение е подходящо, ако имаш голям опит в бебеносенето или децата ти вече имат няколко прехода зад гърба си. Става въпрос за екопътека „Бели Искър“, започваща от едноименното село. То е на 9 км от Самоков и на 70 км от София. Пътеката се вие покрай река Бели Искър в Рила планина, а дължината ѝ е 7,5 км. Харесва ми в нея, че е кръгова, т.е. през целия път има различни пейзажи.

В началото на пътеката има паркинг, където можете да оставите автомобила. По маршрута са изградени осем големи и няколко по-малки мостчета, заслон, панорамна площадка, която е и най-високата част на пътеката.  За да изминете цялата пътека са нужни около 3 часа. Съветвам те да бъдете с удобни обувки и задължително да си носите вода, храна и дъждобран. Все пак времето в планината се мени бързо.

Желая ти прекрасни семейни пътешествия!

Снимките са предоставени с любезното 
съдействие на блога „Пътеписаници" и 
са със запазени авторски права

Боряна Кръстева
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов!

Полезни статии от които може бе се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии

За или против масажа по време на бременност?

През първите пет месеца от бременността ми така и не стигнах до масажното студио. Сблъсках се с широко разпространеното мнение, че през...

Оглупяваме ли по време на бременността?

Бременността е моята малка черна дупка, в която потъват знайни и незнайни планове, представи и очаквания. На физическо ниво ме изненадва с...

Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно и здравословно с Мария Нориега

Дължа огромни благодарности на Мария Нориега. С нейната книга „Захранване, водено от бебето - лесно, съвременно и здравословно!” открих не просто метода,...

Какви са правата ми по време на майчинство?

Вече си се зарадвала на двете чертички върху теста за бременност. Посетила си личния си гинеколог и той е потвърдил, че всичко...

Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнася в близкия ми и не толкова близък приятелски...